Λίγα λόγια για την παρουσίαση του προγράμματος JobsLink

Η δράση αυτή αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια στην Ελλάδα για τη σύνδεση επιχειρήσεων με υποψήφιους εργαζόμενους με ιδιαίτερο κοινωνικό, γνωστικό, αισθητηριακό  προφίλ, που παρουσιάζουν δηλαδή Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότητας ή Σύνδρομο Asperger, μέσω της εξειδικευμένης πλατφόρμας JobsLink.

Η πλατφόρμα αυτή ήταν από καιρό απαραίτητη για  την χώρα, ωστόσο η δημιουργία της κατέστη δυνατή μόνο τώρα, χάρη στην  διορατική δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Αφορά συμπολίτες μας που διαθέτουν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και ορισμένες αδυναμίες οι οποίες, δυστυχώς, επισκιάζουν τις συχνά εξαιρετικές ικανότητες και δεξιότητές τους σε συγκεκριμένους τομείς.

Πολλές φορές, για παράδειγμα, επιδεικνύουν εξαιρετική δεξιοτεχνία στον τομέα ενδιαφέροντός τους από νεαρή ηλικία. Αν τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, μπορούν να διαπρέψουν σε αυτόν. Ο υψηλός βαθμός προσοχής στη λεπτομέρεια, είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό τους το οποίο τους κάνει ιδανικούς για πολλές εργασίες. Επίσης,  η επιμονή τους να ολοκληρώσουν με κάθε κόστος κάτι, που άλλοι θα είχαν εγκαταλείψει τους καθιστά πολύτιμους συνεργάτες.  Ακόμα και η αγάπη τους για τη ρουτίνα είναι κατά κανόνα χρήσιμη στο εργασιακό πεδίο.

Ωστόσο, οι πολίτες με αυτό το προφίλ, συνήθως δυσκολεύονται στην οργάνωση ενός σχεδίου δράσης και στον καθορισμό  προτεραιοτήτων. Το φως, οι ήχοι, οι μυρωδιές του περιβάλλοντος ενδέχεται να τους προκαλούν άγχος, δυσφορία ή εκνευρισμό. Επιπλέον, καθώς δυσκολεύονται στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τείνουν να είναι μοναχικοί. Γι’ αυτό και αν δεν υποστηριχθούν κατάλληλα, έχουν ελάχιστες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας και εξασφάλισης βιώσιμης απασχόλησης. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια και για τις δύο πλευρές, καθώς οι εταιρείες θα είχαν πολλά να ωφεληθούν εντάσσοντας αυτόν τον διαφορετικό τρόπο σκέψης, οπτικής και προσέγγισης των πραγμάτων στο δυναμικό τους. Οι πιο επιτυχημένες και καινοτόμες επιχειρήσεις παγκοσμίως οφείλουν πολλά σε εργαζόμενους με αυτό το προφίλ

Αυτήν την διπλής όψεως ευκαιρία φιλοδοξούμε να παρέχουμε μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας JobsLink, συνδέοντας υποψήφιο εργαζόμενο και εργοδότη, μέσω ενός κατάλληλα καταρτισμένου μέντορα-διαμεσολαβητή. Δεν πρόκειται απλά για μία ακόμη εφαρμογή, αλλά για ένα δομημένο και στελεχωμένο σύστημα, χάρη στο οποίο ανοίγεται ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας και αξιοποίησης αυτών των μέχρι σήμερα αποκλεισμένων από την αγορά εργασίας συμπολιτών μας.

Φιλοδοξούμε το JobsLink να αποτελέσει ένα θεμέλιο για την Ελλάδα της συμπερίληψης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Για τον Ελληνικό Σύλλογο για το Σύνδρομο Asperger

Η Πρόεδρος

Μαρία Ηλιοπούλου